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Webinar - The Project Manager in the NEC4 ECC:  
What’s new and different? 
 

17th May 2017 
 

Q&A session 
This document provides answers to the questions submitted during the webinar.  

The webinar can be viewed at https://www.youtube.com/watch?v=hfjI5qDVJDE  

 

General queries 
Q: Any bridging course for NEC3 accredited PMs? 

A: For the currently accredited NEC3 professionals, there will be an extension course. This will 
allow you to receive their NEC4 accreditation without the need of doing the full NEC4 
accreditation course. There will also be an extension course to allow accredited NEC4 to extend 
their knowledge to include NEC3. 

 

Q: Can you clarify what the ECC and TSC Accreditation updates will involve please? 

A: Full details will be released at the NEC User Group seminar on 22 June 2017. 

 

Q: Does the phrase Site Information still exist? 

A: Site Information is unchanged from NEC3 ECC to NEC4 ECC. 

 

Q: For new contracts, should we be using NEC4 straight away? i.e when will it become 
live? 

A: The NEC4 will be available when launched in June 2017 at the NEC Users’ Group Annual 
Seminar. NEC3 will remain available and NEC will continue to support its use.  

It will be up to the users to decide how quickly to upgrade to NEC4. 

NEC4 is an improvement on NEC3, reflecting user feedback, industry developments and user 
best practice. Check all the NEC4 benefits here: https://www.neccontract.com/About-
NEC/NEC4-suite-of-contracts  

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=hfjI5qDVJDE
https://www.neccontract.com/About-NEC/NEC4-suite-of-contracts
https://www.neccontract.com/About-NEC/NEC4-suite-of-contracts
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Q: When will NEC3 RIP? 

A: Support to NEC3 will continue indefinitely. This will reflect our users’ needs and 
requirements to deliver projects. 

Some projects currently being undertaken under NEC3, such as HS2, have a significant 
duration for delivery. Therefore NEC will continue to support NEC3 while it is in use. 

 

Q: Is there a prompt in preparing Scope that it has to include all the Client's works? 

A: This prompt is in the definition of Scope, which is unchanged from the definition of the 
ECC3's 'Works Information'. 

 

Q: So it's now Client, Employer, Contractor? 

A: In ECC, PSC, TSC and the short contracts (other than the supply short contract, the 
'Employer' (NEC3) is now (in NEC4) the 'Client'. The Contractor is still the Contractor. 

 

Q: What percentage of Employers do you think will use Z-clauses to effectively nullify the 
changes in NEC4? e.g. most already amend deemed acceptance of CEs. 

A: We can only guess at what some Clients may do with their Z clauses to NEC4. We consider 
a Client choosing to use NEC, which requires active management, is misguided in deleting 
clauses specifically designed to encourage all players to carry out their actions in the 
allowable timescales. 

 

Q: When there is a time restricted action by the PM (to review & accept or reject with 
reasons) or a time restricted action by the Contractor (to provide programme, quotes or 
supplementary information or design information), then in these cases how is the 2 week 
Christmas shutdown dealt with fairly? And what is in place to stop the parties deliberately 
taking advantage of the approaching shut-down at Christmas or Easter? 

A: NEC has no specific provisions to deal with notices at any particular time of year. The sort 
of 'ambush' provisions you mention might be against the general 10.2 obligation to act in the 
'spirit of mutual trust and co-operation'. (10.1 in ECC3). 

 

Q: Will there be Guidance Notes published at the same time as NEC4? 

A: Yes. In producing the NEC4 contracts, a comprehensive review and re-structuring of all 
guidance documents was completed. 

Read this article for further info: https://www.neccontract.com/About-NEC/News-
Media/NEC4-guidance-notes  

 

https://www.neccontract.com/About-NEC/News-Media/NEC4-guidance-notes
https://www.neccontract.com/About-NEC/News-Media/NEC4-guidance-notes
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Q: Will changes from NEC3 to NEC4 be untouchable by Z clause amendment? 

A: This is not possible. NEC can’t prevent any client from making any Z clause. 

 

Q: Would you advise existing live projects let under NEC3 contracts to upgrade to NEC4 
and if so how would you do it? 

A: A change from NEC3 ECC to NEC4 ECC would be possible. This would have to be by a 
significant negotiated addendum. 

 

Q: Would you say the NEC4 changes favors the Contractor? 

A:  NEC considers all the changes improve the NEC for both the Client, his Project Manager 
and the Contractor. 

 

Part 1 - General 
Q: I have heard that under NEC4 clause 10.1 has been amended to delete the express 
obligation for the parties to act in a spirit of mutual trust and co-operation? Is this the 
case? 

A: This is not true. The only change is to separate ECC3's 10.1 into ECC4's 10.1 and 10.2. 

 

Q: If this is the case then in the light of judicial comment that clause 10.1 makes a 
difference was that omission appropriate? 

A: There has been no change to the substance of the ECC3's clause 10.1. 

 

Q: How is conflict of interest dealt with in the ECI contract? 

A: There are no specific clauses relating to conflict of interest in the ECI Option X22. 

 

Q: If there is no longer a Risk Register how are the identified risks captured in the contract 
ie not EWNs? 

A: There is no change other than to the language. Contract Data parts one and two have 
entries for 'The following matters will be included in the Early Warning Register.' 

 

Part 3 - Time 

Q: Any sanction for not submitting programmes beyond first accepted? 

A: No. 50.5 (was 50.3 in ECC3) and 64.1 are unchanged in ECC4. 50.5 applies only to the first 
programme. 64.1 applies to any programme. 
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Q: Are the reasons for "not acceptance of programme" by PM still the same 4 or there is 
more clarity for the reasons for which it can be rejected? 

A: The reasons for not accepting the programme in 31.3 are unchanged from ECC3. This 
leaves 'does not represent the Contractor's plans realistically' and 'not practicable' as 
reasons for non-acceptance. 

 

Q: Does the introduction of a deeming provision in respect of the submitted programme 
not unduly place the Project Manager and Client at risk? What was the rationale in 
introducing this deeming provision? 

A: The reason for the provision - called for by many in the industry - was to reduce the 
incidence of non-accepted programmes. The NEC and the compensation event process relies 
on an up to date programme. It is hoped that the deeming provision will increase the 
pressure on both Contractor and Project Manager to collaborate to agree changes to the 
programme promptly. Having a programme 'treated as accepted' should be seen as a failure 
of that collaboration. 

 

Q: If the Contractor prompts after two weeks instead of 1 then does the PM get another 
week? 

A: The Contractor may only prompt after the PM has failed to respond in the two week 
period. The PM gets another week after the prompt to respond to avoid the update being 
'treated as accepted'. 

 

Q: In section 3 "Time" you stated that if the PM does not response to a programme after 2 
weeks then the Contractor MAY prompt. If there is still no response after a further week 
then the programme is deemed accepted. If the Contractor does not prompt, does this 
then mean that if there is no response or prompt then the programme is accepted after 3 
weeks? 

A: If there is no prompt from the Contractor there is no 'treated as accepted'. A 
compensation event arises for the late response and the PM will have to assess CEs (64). 

 

Q: Is the PM still entitled to conduct its own assessment in terms of 64.2 - is the 
programme for the remaining works defined? 

A: As in ECC3, if there is not an Accepted Programme, 64.1 requires the PM to assess the 
compensation event and 64.2 requires the PM to make their assessment of the programme. 
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Q: Is treated accepted programme considered same as Accepted Programme in case of 
delays/extension of time (EoT) evaluation? Can it be rejected by PM as not officially 
accepted? 

A: If the programme is 'treated as acceptance' it becomes the Accepted Programme and has 
exactly the same status as if it had been accepted positively by the PM. 

 

Q: Project Manager not replying the Contractor’s submission of a programme for 
acceptance - How does ECC4 deal with this? 

A: If the PM does not reply within 2 weeks under 31.3, the Contractor may prompt. If the PM 
does not respond within a further week of the prompt, the programme is 'treated as 
accepted'. 

 

Q: Why not state which type of programme you require? 

A: ECC4 has a reference to Scope to prompt the Client to specify any requirements re the 
format of the programme submissions. 

 

Q: Will the Contractor HAVE to accelerate under ECC4? 

A: No, as under ECC3, acceleration requires the agreement of a 'deal'. 
 

Part 4 - Quality Management 

Q: Any period for acceptance of quality plan? 

A: There is not a stated period so the 'period for reply' will apply. 

 

Q: Are the QMS requirements applicable when there is no Contractor design? 

A: Yes, the clauses re quality management system, quality policy statement and quality plan 
are standard irrespective of the amount of design by the Contractor. The QMS has to comply 
with the requirements stated in the Scope. 

 

Q: Are there keys changes to the Supervisor's role that the PM needs to be aware of? 

A: There are no changes to the role of the Supervisor in ECC4. 

 

Q: An NEC Supervisor it sounds like the role has been reduced. Is this correct? 

A: This is not true. The role of the Supervisor is unchanged. The only changes are 

- the renaming of part 4 to 'Quality Management' 
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- the obligation to operate a quality management system 

- the obligation to submit a quality policy statement and a quality plan for the acceptance of 
the Project Manager. 

Given that the quality management system will typically cover testing and defects, it is 
anticipated that the Supervisor will also be interested in these documents. 

 

Q: What is the scope of a quality plan? 

A: There are no explicit requirements for the content of a quality plan in the contract. Most 
formal quality management systems will set out minimum requirements for the quality plan. 
The only reason stated for non-acceptance by the PM is that it will 'not allow the Contractor 
to Provide the Works. 

 

Q: Why not call it a quality certificate, rather than Defects Certificate? 

A: The Defects Certificate is appropriately named as, through it, the Supervisor certifies the 
remaining Defects or the lack of any Defects. 

 

Q: With quality management and those changes, does this make the Supervisor role a little 
defunct? 

A: No, the Supervisor role is still important. However, the level of effort required by the 
Supervisor (as in ECC3) will depend on the amount of testing required by the Scope and how 
much of that testing is required to be carried out or witnessed by the Supervisor. 

 

Part 5 - Payment 

Q: Any range of fee percentage guidelines? 

A: No. It is not appropriate for NEC to offer 'guidelines' for the fee percentage. It will be up 
to bidders to determine what percentage of 'Defined Cost' under the contract is required to 
cover their other 'costs'. 

 

Q: Defined Costs - Does the PM have the same option as the Contractor to seek submission 
of a chunk of Defined Cost for agreement? 

A: Good question. No, it is the Contractor who 'notifies the PM when a part of Defined Cost 
has been finalised'. In the spirit of mutual trust and co-operation (10.2) it will be logical for 
the PM and Contractor to collaborate to agree sensible 'parts' of Defined Cost. 

 

Q: How does the requirement for the Contractor to submit an application fit with statute 
and regular payment dates? 
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A: The known assessment dates are stated in the contract. We do not believe the 
requirement to submit an application for payment contradicts UK statute. 

 

Q: If the Client doesn't get a share of value engineering then why would they agree 

A: It is up to the Client to set the 'value engineering percentage' in the Contract Data. If a 
compensation event is a change to the Scope provided by the Client proposed by the 
Contractor and accepted by the Project Manager, then the Prices are reduced by an amount 
calculated by multiplying the assessed effect of the compensation event by the 'value 
engineering percentage'.  

So a higher value engineering parentage gives the Client more benefit in the value 
engineering. 

 

Q: Is these costs, not covered in hourly rate? (helmet, pen, calculator etc) 

A: In Options C, D, E these costs will be under 'Equipment' in the SCC. 

In Options A and B they will also be Equipment. The People Rates in the SSCC cover only the 
direct cost of the people.  [Rob - I think that's right]. 

 

Q: On final assessment, is it 4 weeks to state you want to go to tribunal after the 
Adjudicator's decision (as in W1/W2) or 4 weeks when you must take it to the tribunal and 
shut the dispute down? 

A: The Party may refer to the tribunal its dissatisfaction of the decision of the Adjudicator 
within 4 weeks of the decision being made. If neither Party acts within that period the 
Adjudicator's decision becomes the 'conclusive evidence' of the final amount due. 

 

Q: What can be requested in terms of proof of SubContractor's costs? 

A: The Contractor will present the Subcontractor's actual or forecast application for payment 
or compensation assessment as part of its Defined Cost. As with any element of Defined 
Cost, 52.1 (still) requires that cost to be 'at open market or competitively tendered costs'. 
One of the records to be kept (in C,D,E,F (but not in A,B)) is '(52.2) communications about  

and assessment of compensation events for Subcontractors'. 

 

Q: What remedy is there if the PM doesn't respond in 13 weeks to the audit of the 
accounts? 

A: If the PM does not respond within the 13 weeks the statement of Defined Cost is 'treated 
as correct'. If the PM asks for more details, the Contractor has four weeks to provide them 
and the PM has 4 weeks to accept or correct the statement of Defined Cost. If the PM does 
not respond within the 4 weeks the statement is 'treated as correct'. 
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Q: Why would the Contractor not get 100% of the saving (reduction in cost and no target 
change) if it was their idea? 

A: The Client sets the 'value engineering percentage' in the Contract Data. If that percentage 
is set at 0% then the Prices reduces by the % multiplied by the value of the savings, so the 
Contractor gets all the benefit. The Client may choose a higher percentage so both Client and 
Contractor benefit from such a change. 

 

Q: Will ECSC also see these changes? 

A: Some of these changes in ECC will be present in the ECSC, as appropriate. 

 

Q: Will the Contractor receive payment for the preparation of value engineering options if 
they are not accepted? 

A: Unlike the preparation of a quotation for a proposed instruction, this will not be a 
compensation event. 

So 

- under Options A and B there will be no payment for the work 

- under Options C, D and E, if the preparation is carried out in the Working Areas, then the 
cost of people will be covered as, since there is a clear invitation in the new clause to 
prepare such proposals, the preparation of them should be considered to be part of 
'Providing the Works'. However, as this will not be a compensation event, the Prices will not 
be changed 

 

Part 6 - Compensation events 

Q: Is the intention of the addition of CE's in CD1 to eliminate the requirement of CE Z 
clauses? 

A: Yes. It will also correct the anomaly in ECC3 that additional Employer's risks can be added 
in the Contract Data part one, but compensation events cannot. This will also make those 
preparing the Contract Data focus on the difference between 'normal' compensation events 
and Employer's risks (the latter being renamed 'Client liabilities' in ECC4. 

 

Parts 7 - 9 

Q: Are there any key changes in 7 - 9 we should be aware of? 

A: There are some detailed changes, but nothing that will affect the day to day role of the 
Project Manager. 
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Q: Any changes to the insurance provisions within ECC4? 

A: There is a change making the insurance against 'death of or bodily injury to employees of 
the Contractor' not subject to the requirement to be in the joint names of the Parties. There  

is a reason to not accept certificates for insurance if 'the insurers commercial position is not 
strong enough to carry the insured liabilities.' 

 

Options W 

Q: At what stage do Senior Representatives have to be nominated? 

A: The Senior Representatives are named by the Client (in Contract Data part one) and the 
Contractor (in Contract Data part two). 

 

Q: There are provisions in NEC3 dealing with joint adjudication of related multi-contract 
disputes (e.g. a main contract dispute which is related to the subcontract). Have these 
been retained in NEC4? 

A: These provisions are retained in NEC4. 

Q: Free issue items supplied by Client - how is that managed? 

A: This is not changed by ECC4. The Client should set out what is to be 'free issued' and when 
in the Scope. 

 

Option X4 ultimate holding company guarantee 

Q: What was the driver to change to an ultimate holding company guarantee? 

A: The driver was to make sure that the guarantee comes from the ultimate holding 
company rather than a possibly intermediate 'parent' company. 
 

Option X10 Information Modeling  
Q: How do we use BIM with NEC4? 

A: X10 is 'Information Modelling' and sets out appropriate provisions relating to BIM. 

 

Q: Is there a mechanism within NEC4 for compelling the provision of information 
modelling data in native format when this would be contractor's IP? 

A: This is not explicit, but is likely to be set out in the 'Information Model Requirements'. 

 

Option X12 Multiparty collaboration 
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Q: How does X12 fit with alliancing - should it be used if alliancing? 

A: Alliancing involves a multiparty contract designed to incentivize the partners and the 
client to collaboratively deliver project 'success'. X12 is an 'overlay' to separate bi-party 
contracts on the same project that allows the Client to include incentives on each party that 
relate to overall project success.  X12 will not be used with alliancing. 

 

Option X15 The Contractor’s design 

Q: We would appreciate more detailed commentary on the X15 clause with respect to the 
reversal in the burden of proof. 

A: ECC3 has 'X15.1 The Contractor is not liable for Defects in the works due to his design so 
far as he proves that he used reasonable skill and care to ensure that his design complied 
with the Works Information.' 

ECC4 does not include the explicit obligation for the Contractor to 'prove' this. 

 

Option X22 Early Contractor Involvement 

Q: Is there a mechanism for a Contractor to gain from their proposals through the ECI 
option/ clause? Under ECC3 (Options C & D), the Contractor is likely to hold back value 
engineering proposals so that they see the benefit during ECI? 

A: This would be a disappointing outcome from a collaborative contract. 

 

 

Answers by Richard Patterson & Robert Gerrard, NEC4 drafters. 


